7 Nisan 2015 Salı

DOĞAL ZEYTİN KURULUMU

Herkese Merhaba adım Murat Başlıktan da anlaşılacağı üzere zeytincilikte en önemli husus kurulan zeytinlerin doğal olması tabi zeytinlerin toplanma aşaması,saklanması ve temizlenmesi çok daha ayrı bir konu ancak bu yazıda üzerinde duracağım konu zeytin kurulumu.
Ben iş yerinde sattığım zeytinlerin kurulum yöntemlerinden bahsetmek istiyorum çok farklı zeytin kurma yöntemleri var aslında yöntem aynı fakat damak tadına göre biraz daha farklılaşan içerikler mevcut.Öncelikle hangi zeytin çeşidinin kullanıldığı ve nasıl yenmek istendiği önemli benim bu konuyu anlatmak istememde ki en büyük etken sattığım ürünün nasıl hazırlandığı ve hangi aşamalardan geçerek tezgaha girdiğidir.


Buna dair resimleri de ayrıca bu sayfada sizlerle paylaşacağım.Benim elimde bulunan zeytinler dolmalı olarak tabir edilen,onum dışında İzmir'de yetişen Edremit tarzı yeşil zeytinim,eşşek :)) zeytini olarak bilinin büyük zeytinimiz ve siyah çeşitleri bulunmakta.
Şimdi kimsenin bilmediği,karmaşık veya olağanüstü zeytini 3-5 günde fabrikasyon tarzı hazırlama tekniklerimiz yok evvela bunu söylemek isterim çünkü insanlar fabrika tarzı,kurunca 3-5 günde olan zeytin teknikleri istiyorsa boşuna uğraşmasınlar direk hazır alsınlar zeytinin tadının oturması,acılığının çıkması ve aromasının artması için bir müddet geçmesi gerekiyor kısayöntemler var mı tabii kide var ama yine de sanıldığı gibi 3-5 günlük işler değil.
Buna dair resimleri de ayrıca bu sayfada sizlerle paylaşacağım.Benim elimde bulunan zeytinler dolmalı olarak tabir edilen,onum dışında İzmir'de yetişen Edremit tarzı yeşil zeytinim,eşşek :)) zeytini olarak bilinin büyük zeytinimiz ve siyah çeşitleri bulunmakta.
Şimdi kimsenin bilmediği,karmaşık veya olağanüstü zeytini 3-5 günde fabrikasyon tarzı hazırlama tekniklerimiz yok evvela bunu söylemek isterim çünkü insanlar fabrika tarzı,kurunca 3-5 günde olan zeytin teknikleri istiyorsa boşuna uğraşmasınlar direk hazır alsınlar zeytinin tadının oturması,acılığının çıkması ve aromasının artması için bir müddet geçmesi gerekiyor kısa yöntemler var mı tabii kide var ama yine de sanıldığı gibi 3-5 günlük işler değil.
ayarlayacağız.Zeytini koruyan tuzu ve limon tuzudur.Şimdi örnek olarak 5 kilo zeytin diyelim kilo başına 90 gram en fazla zeytinin kilosunun %10'nunu geçmeyecek oranda kaya tuzu yada salamura tuz koyuyoruz ancak suyu hafif ısıtmamız gerekiyor ki tuz çabuk çözülsün evde yapıldığı için tuz oranını ölçme aleti bulunmayacaktır isterseniz bir adet yumurtayı tuzlu suya daldırın yumurta  yüzeye çıkıyorsa tuz miktarı kafi demektir bir miktar yüzeye çıkmasını öneririm  ardından,3 tatlı kaşığı civarı limon tuzu isteyenler biraz daha azaltabilir ancak ben zeytini koruduğu için çok azaltılmamasını öneririm.Bu ikisini suda erittikten sonra suyumuzuda soğuttuktan sonra zeytin kabımıza döküyoruz,kapağımızı kapatıyoruz ve 10,15 gün hafif serin ve güneş görmeyen bir yere bırakıyoruz bu zaman zarfında zeytinlerimiz tuzunu alıp yenecek tada tamamen ulaşmış demektir.Artık istediğimiz yani yiyeceğimiz kadar zeytini kaptan aldıktan sonra kaptaki zeytinin üzerine hafifçe zeytinyağı döküp kapağını kapatıyoruz.
Bu zeytin salamura suyunda bir sene rahatlıkla kalabilir,dileyenler zeytini yiyecekleri zaman kaptan çıkardıktan sonra biraz tatlı suda bekletip hafif tuzunu aldıktan sonra yiyebilir benim önerim hafif sıcak suda 5-10 dakika bekletilmesi yada kaynar suya birkaç sefer çelik kevgirle daldırıp çıkarmalarıdır,başka bir yöntemde soğuk suya yani çeşme suyuna alıp içine 1 adet patatesi soyup bütün bir şekilde atıp bir saat kadar bekletmeleridir böylelikle zeytinler bir miktar tuzundan arınmış olacaktır.
Dileyenler yemeden önce üzerine bir miktar zeytinyağı,kekik,pul biber döküp hafifte limon sıkarak yiyebilirler yada benim gibi soslu zeytin salatası yapıp yiyebilirler şimdiden herkese afiyetolsun teşekkür ederim.
İşte Satmış olduğum doğal köy ürünlerinin yapım aşaması bu şekildedir satış aşamasında olan yeşil zeytinlerin daha detaylı resimlerini yine bu sayfadan paylaşıcam ayrıca sizlere yeşil zeytinin farklı soslanma yöntemlerinden bahsedicem sağlıcakla kalın.
Bir sonraki yazımda siyah zeytin kurma yöntemlerinden bahsedicem görüşmek üzere.
NOT:Doğal zeytin kurulumu,zeytinyağı,zeytinyağı fiyatları,doğal yaşam ürünleri,bal fiyatları konusunda bilgi almak için https://dogalurunlerzeytincilik.wordpress.com/ zitesini ziyaret edebilir ürünlere göz atabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder